Museum number:

APM 23.827

Subcollection:

gereedschap

Title:

press mould

Keyword:

arms of Belgium and Maaseik

Description:

Persvorm van ijzer in twee delen voor tabakspijp met ovale ketel, hiel en lange rechte steel met glad afgesneden steeleind. Ketel links gegraveerd gekroond wapen van Maaseik met op het gekroonde schild een tak met twee eikenbladeren en een eikel, ketel rechts staande gekroonde Brabantse leeuw, ketelbasis rondom knorren. Steel over 20 centimeter een slingerende bladertak. Vormhecht vier ijzeren sluitpennen.

Date:

Vormdatum 1840 - 1845
Productiedatum 1840 - 1855


Dimensions:

GeneralHeight7,3 cm
Length67 cm
Thickness4,1 cm
BowlHeight5,5 cm
Width2,8 cm
StemLength61 cm
Length total60,5 cm
Weight3.821 gram
Characteristics
Pipe type steelpijp
Pipe shape ovaal
Materialijzer (metaal)
Techniquegegoten metaal
Colourblank, roestbruin
Traces of use slijtage
Production
ContintentEuropa
Region InternationalWest-Europa
CountryBelgië
Region NationalLimburg (Belgisch)
CityMaaseik
Maker #1François Joseph (Frans Jozef) Ritzen
ContintentEuropa
Region InternationalWest-Europa
CountryBelgië
Region NationalLimburg (Belgisch)
CityBrée
Maker #2Jean-Jacques Knoedgen
Acquisition
Year 2018
Comments
Wapen van Maaseik werd in deze vorm in 1819 ingevoerd en in 1846 iets veranderd met als voornaamste verschil dat de kroon twee parels in plaats van bloemen kreeg. Het Belgische wapen met de klimmende leeuw van Brabant is vanaf 1837 gangbaar.
Deze persvorm is een prachtig voorbeeld van de Goudse traditie om naast een gangbare gladde pijp in twee kwaliteiten ook een gewerkte pijp te produceren. Dat voor die pijp een lokaal wapen is gekozen is opmerkelijk en voor de meeste klanten niet direct toepasselijk tenzij we er van uitgaan dat het wapen niet gelezen werd.
Literature
Don Duco, Persvormen van Ritzen, meervoudig bijzonder. Amsterdam, 2019. afb 8. Dit exemplaar.
Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2025. hfst 1, p , afb 61. Dit exemplaar.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email