Museum number:
APM 21.990 |
Subcollection:
porseleinen pijpen |
Title:
tabakspijp |
Keyword:
"LE LAC DE CHEDE" (the lake of Chede) |
Description:
Tobacco pipe made of porcelain with a slender, high stummel bowl, button heel and straight stem with five incisions. Bowl front handpainted in multicolour without frame face on a mountain lake with some goats in the front, the background mountain tops of the Mont Blanc, along the lower edge in black lettering "LE LAC DE CHEDE". Original silver valve cover with flat top, the air inlet sawn on the outside, stamped "13" mark. Bowl inside round collector label with "SAMMLUNG DR. H. BERG" and central with pin number "63". |
Date:
Period | 1828 - 1835 |
Dimensions:
General | Height | 11,7 cm |
Bowl | Height | 11 cm |
Width | 3 cm | |
Stem | Length | 2,5 cm |
Characteristics
Pipe type | insteekpijp |
Pipe shape | stummel |
Material | porselein (ceramiek) |
Technique | gedraaid (pottenbakkersschijf), gegoten ceramiek |
Colour | wit |
Other materials | zilver (metaal) |
Finish | glazuur, meerkleuren |
Traces of use | gerookt |
Production
Contintent | Europa |
Region International | West-Europa |
Country | Duitsland |
Region National | Brandenburg |
City | Tettau |
Maker | Porzellanfabrik Tettau |
Mark | "J" (ingeslagen, dekselrand) |
Acquisition
Year | 2014 |
Provenance | Ingelheim, collectie Hartmut Berg, 1969-2013, coll. nr 63 |
Neurenberg, antiekzaak J.M. Nowleg, maart 1969, prijs DM. 120,- (Dfl. 132,-) |
Comments
Geschilderd naar een voorstelling van de tekenaar Samuel Birmann (1793-1847), gelithografeerd door J.D. Harding, uitgegeven door de drukker Charles Joseph Hullmandel (1789-1850) in Londen, 1828. Bij dit gezicht op het meer en de Mont Blanc zijn de twee bokjes op de voorgrond door de porseleinschilder toegevoegd. |
Literature
Hartmut Berg, Herrn Biedermeiers Rauchvergnügen 23. Oktober 2010. Heidelberg, 2010. p 102, lot 241. Dit exemplaar. |
Exhibition
Amsterdam, Amsterdam Pipe Museum, permanente presentatie, voorkamer, stummelvitrine, v.a. 2017. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email