Museum number:

APM 21.985

Subcollection:

porseleinen pijpen

Title:

tabakspijp

Keyword:

bust Leonardo da Vinci

Description:

Tabakspijp van porselein met stummel ketel, knophiel en rechte insteeksteel met zes insnoeringen. Ketel voorzijde handgeschilderd in meerkleuren binnen rechthoekige bladgoud omlijsting aankijkend afgebeeld het borstbeeld van Leonardo da Vinci met kunstenaarsbaret, gekleed in een groene buis met bontkraag. Hiel intaglio formaatcijfer "8", steeleind bovenzijde intaglio "F & R". Goudkleuring messing klepdeksel met lensvormige bovenzijde en eenvoudige klemveer. Ketel inwendig rond verzamelaarsetiket met "SAMMLUNG DR. H. BERG" en centraal met pen nummer "299".

Date:

Period 1840 - 1850


Dimensions:

GeneralHeight10,7 cm
BowlHeight9,6 cm
Width3,6 cm
StemLength3,5 cm
Characteristics
Pipe type insteekpijp
Pipe shape stummel
Materialporselein (ceramiek)
Techniquegedraaid (pottenbakkersschijf), gegoten ceramiek
Colourwit
Other materialsmessing (metaal)
Oher techniquesverguld
Finish glazuur, meerkleuren
Traces of use gerookt
Production
ContintentEuropa
Region InternationalWest-Europa
CountryDuitsland
Region NationalBohemen
CityPirkenhammer
Maker Fischer & Reichenbach
Mark F & R (intaglio, steel bz.)
Acquisition
Year 2014
Provenance Ingelheim, collectie Hartmut Berg, 1991-2013, coll. nr 299
Wiesbaden, antiekzaak I.D. Jammer, maart 1991, prijs DM. 750,- (Dfl. 825,-)
Comments
Portret naar staalgravure van Friedrich Weber (1813-1882) of een algemeen verbreide houtgravure die teruggaan op het schilderij in de Uffizi te Florence. Een vergelijkbare afbeelding in Das Pfennig-Magazin der Gesellschaft zu Verbreitung gemeinnütziger Kenntnisse, nr. 154 van 12-03-1836.
Vgl. APM 21.409 zelfde onderwerp.
Literature
Hartmut Berg, Herrn Biedermeiers Rauchvergnügen 23. Oktober 2010. Heidelberg, 2010. p 70, lot 158. Dit exemplaar.
Don Duco, Stummels, twee eeuwen smaakmakend. Amsterdam, 2020. afb 42. Dit exemplaar.
Exhibition
Amsterdam, Amsterdam Pipe Museum, permanente presentatie, voorkamer, stummelvitrine, v.a. 2017.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email