Museum number:
APM 20.283 |
Subcollection:
etnografische pijpen |
Title:
tabakspijp |
Keyword:
two warriors |
Description:
Tabakspijp van bruyère met vormeloze cilindrische ketel, ronde onderzijde en oplopende steel met rechte tige. Ketel voorzijde in hoogreliëf twee portretmaskers van tiki mannen met uitgestoken tongen, het gelaat met Maori tatoeages, hun lichamen lopen langs de steel door, ketel keerzijde kerfsnijwerk. Oorspronkelijke montage met gouden filtring en gouden tigering, ingeslagen merken "CHRISTESON", "18 CT" en "G.P". Oorspronkelijke montage met caoutchouc roer met afgeplatte spits en gebogen eind met knoop, roer onderzijde intaglio "SOLID RUBBER". |
Date:
Period | 1890 - 1905 |
Dimensions:
Bowl | Height | 5,1 cm |
Width | 4,4 cm | |
Stem | Length | 4,5 cm |
Length total | 11,5 cm | |
Weight | 79 gram |
Characteristics
Pipe type | insteekpijp |
Pipe shape | billiardvorm |
Material | bruyère (hout) |
Technique | gesneden |
Colour | bruin |
Other materials | pararubber (kunststof), goud (metaal) |
Traces of use | gerookt |
Production
Contintent | Australië en Oceanië |
Country | Nieuw-Zeeland |
Ethnicity #0 | Maori |
Contintent | Australië en Oceanië |
Country | Nieuw-Zeeland |
Maker #1 | Tom Heberley (houtsnijder) |
Contintent | Australië en Oceanië |
Country | Nieuw-Zeeland |
City | Wellington |
Maker #2 | Christeson |
Mark | "CHRISTESON" (goudmerk,ingeslagen, filtring, steelring) "18 CT" (goudmerk, ingeslagen, filtring, steelring) "G.P" (goudmerk, ingeslagen, filtring, steelring) |
Acquisition
Year | 2010 |
Provenance | Londen, veilinghuis Christie's, lot 621 |
Letchmore Heath, Trevor Barton sr., <1980-2008 |
Comments
Merk G.P. is vermoedelijk de goud- en zilversmid George Pretkethly uit Wellington. |
Literature
J. Trevor Barton, Ethnographica described: Maori pipes from New Zealand. ParijsLe Livre de la Pipe 1996, /, 1996. p 36. Dit exemplaar. Onderschrift: Maori pipe showing spirals and facial tattoo. |
Don Duco, Tabakspijpen van de Maori. Amsterdam, 2010. afb 9. Dit exemplaar. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email