Museum number:

APM 18.604

Subcollection:

houten pijpen

Title:

tabakspijp

Keyword:

large freehand with holes

Description:

Tabakspijp van bruyère met zogenaamde freehand ketel met langs de sikkelvormige onderzijde de fleuron van de wortelknol, op de steel tegen de ketel een voluutvorm die twee vingergaten vormt, korte rechte tige. Lichte houtsoort, de fleuron zwart gekleurd. Tige links intaglio "GENOD SAINT-CLAUDE". Oorspronkelijk gebogen cumberland roer met afgeplatte beet. Bijbehorend crèmekleurig pijpenzakje met opschrift "GENOD MAITRE PIPIER ST-CLAUDE".

Date:

Year 2006


Dimensions:

BowlHeight11,5 cm
Width7,5 cm
StemLength9 cm
Length total20 cm
Characteristics
Pipe type insteekpijp
Pipe shape freehand
Materialbruyère (hout)
Techniquegefreesd
Colourbruin
Other materialscumberland (kunststof)
Oher techniquesgegoten kunststof
Other coloursbruinrood
Traces of use ongerookt
Production
ContintentEuropa
Region InternationalWest-Europa
CountryFrankrijk
Region NationalJura
CitySaint-Claude
Maker #1Pierre Morel
ContintentEuropa
Region InternationalWest-Europa
CountryFrankrijk
Region NationalJura
CitySaint-Claude
Maker #2Chacom
ContintentEuropa
Region InternationalWest-Europa
CountryFrankrijk
Region NationalJura
CitySaint-Claude
Maker #3Société Vincent-Genod
Mark "GENOD SAINT-CLAUDE" (intaglio, tige li.)
"GENOD MAITRE PIPIER ST-CLAUDE" (gedrukt, zakje vz.)
Acquisition
Year 2007
Provenance Saint-Claude, Jacky Craen, Genod
Saint-Claude, Genod pijpenwinkel, courante voorraad, 2006-2007
Comments
Dit is de beste kwaliteit door Morel gemaakt, de consumentprijs hiervan bedraagt Euro 495,-, de donkere exemplaren met een enkel stopje worden voor Euro 395,- verkocht. Morel jr. staat bij Chacom op de loonlijst maar maakt ook producten voor andere bedrijven, zoals dit exemplaar door Genod afgemerkt.
Literature
Don Duco, Object van de maand. Amsterdam, 2001. april 2007, nr 71. Beknopte bespreking van dit exemplaar.
Exhibition
Amsterdam, Amsterdam Pipe Museum, tentoonstelling "Verdiensten uit Saint-Claude", 2 oktober - 31 december 2013.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email