Museum number:

APM 17.076

Subcollection:

meerschuim pijpen

Title:

tabakspijp

Keyword:

seated smoker with ax

Description:

Tabakspijp van meerschuim met hoge cilindrische ketel met uitstaande filtrand, llicht afgeronde onderzijde zonder hiel en oplopende steel met manchet. Ketel voorzijde in reliëf gesneden voorstelling van een zittende pijprokende man met gerande hoed, lange bijl in de rechterhand, signatuur "M.E." op de rotsblok waarop hij zit. Ketel onderzijde gemetrische motieven waarin op de ketelbodem een vierpas en aan de steel spitsboogmotief, afwisselend met velden met stippen geruwd. Oorspronkelijke montage met zilveren klepdeksel met klemveer en ingeslagen keuren met jaartal 1832 en meesterteken "GL". Filtring van zilver met borgoog. Bijbehorend foedraal van hout met zwart leren buitenzijde, aan de linker zijde afgevlakt, inwendig links beigewit fluweel, rechts zijde, foedraal sluit met twee haakjes.

Date:

Year 1832


Dimensions:

BowlHeight12,7 cm
Width4,9 cm
StemLength6 cm
Characteristics
Pipe type manchetpijp
Pipe shape cilindrisch
Materialmeerschuim (blok-) (steen)
Techniquegesneden
Colourwit
Other materialszilver (metaal), leer (dierlijk materiaal), stof (textiel), hout
Traces of use ongerookt
Production
ContintentEuropa
Region InternationalMidden-Europa
CountryOostenrijk
Region NationalWenen (provincie)
CityWenen
MakerM. E. (meerschuimmaker)
Mark G.L. (meesterteken, ingeslagen, dekselrand)
gehaltemerk A-13 + jaarcijfer 1832 (ingeslagen, dekselrand)
Acquisition
Year 2003
Provenance Utrecht, Bart Lankhorst, Douwe Egberts
Utrecht, Douwe Egberts Pijpenkamer, 1968-2003, nr 959
Utrecht, J. de Koning, januari 1968, prijs Dfl. 80,-
Comments
Vgl. APM 999 van dezelfde snijder.
Het etui doet verbazen vanwege de afgeplatte zijkant. Vergelijkbare etuis zijn voor dergelijke pijpen niet bekend.
Literature
Don Duco, Fabels en feiten over de meerschuim pijp. Amsterdam, 2009. afb 34. Dit exemplaar. Idem, afb 78. Dit exemplaar. Idem, afb 107. Dit exemplaar in etui. Idem, afb 122. Dit exemplaar (signatuur).

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email