Numéro de la collection:
| APM 17.767 |
Sous-collection:
| pipes en écume de mer |
Titre:
| pipe à tabac |
Mots-clés:
| dish shape |
Description :
| Tabakspijp van meerschuim met hoge trechtervormige ketel, zogenaamde rakcozi, licht schotelvormige verbreding aan de basis en ronde onderzijde met rattenstaart, opgaande steel overgaand in schijfvormige manchet. Ketel onversierd, langs de rattenstaart een gladde lijn met een lofje in de steelhoek. Oorspronkelijke montage met zilveren klepdeksel met lensvorm met facetten en centraal een knopje, driedubbele klemveer. Filtrand ingeslagen zilvermerken met makersmerk "MM", keurmerk met jaarletters 28 en gehalte 13. Manchet afgemonteerd met een zilveren manchetring met parelfilet en borgoog. Montage met bruinhouten steel met gefacetteerde balusterknoop van buffelhoorn en gefacetteerd stuk met paarlemoer en gebogen mondstuk met knoop. Borgkoordje met twee buffelhoornen akertjes. |
Date:
| Date | 1828 |
Tailles:
| Fourneau | Hauteur | 9,5 cm |
| Largeur | 5,9 cm | |
| Stem | Longueur | 8 cm |
| Length total | 36 cm |
Caractéristiques
| Type de pipe | tête de pipe |
| Forme de pipe | en forme de trompette |
| Matérial | écume de mer (en bloque) (pierre) |
| Technique | tourné |
| Couleur | blanc ivoire |
| Other materials | argent (métal), nacre (matériel synthétique), corne de buffle (matière animale), bois |
| Dernière touche | gemonteerd |
| Traces of use | gerookt |
Production
| Continent | Europe |
| Région internationale | Europe centrale |
| Pays | Autriche (?) |
| Mark | MM (meesterteken) (ingeslagen, dekselring) gehaltemerk (ingeslagen, dekselring) jaarcijfer 1822 (ingeslagen, dekselring) |
Statut juridique
| Date | 2005 |
| Ancienne appartenance | Amsterdam, veilinghuis Christie's, lot 230a |
| Wiesloch, Monika Wolf, 2005 |
Commentaire
| Is het gehaltemerk een zilvermerk geslagen in bijvoorbeeld Duitsland om op de Oostenrijkse te lijken ? |
Literature
| Don Duco, Fabels en feiten over de meerschuim pijp. Amsterdam, 2009. afb 25. Dit exemplaar. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email







