Numéro de la collection:
| APM 12.275a |
Sous-collection:
| outils |
Titre:
| press mould |
Mots-clés:
| plain |
Description :
| Persvorm van messing in twee delen voor tabakspijp met grootkop kromkop ketel, spoor en steel met glad afgesneden steeleind. Spoor weerszijden in reliëf merk ES gekroond. Onversierd. Steel links dichtgesoldeerd steelopschrift "V. ROSSEM'S TABAK" en rechts "ECHTER HOLLANDER". Vormhecht negen sluitpennen. Vormkast ketel ingeslagen modelnummer "275/1". Vormkast aan beide zijden verstevigd met een opgesoldeerd plaat messing. |
Date:
| Vormdatum | 1875 - 1890 |
| Productiedatum | 1875 - 1940 |
Tailles:
| General | Longueur | 48 cm |
| Thickness | 4 cm | |
| Poids | 3 387 gram |
Caractéristiques
| Type de pipe | pipe à tuyeau |
| Forme de pipe | ovale asymétrique |
| Matérial | laiton (métal) |
| Technique | métal coulé |
| Couleur | jaune |
| Other materials | fer (métal) |
| Traces of use | slijtage |
Production
| Continent | Europe |
| Région internationale | Europe de l'Ouest |
| Pays | Pays-Bas |
| Région nationale | Hollande du Sud |
| Lieu | Gouda |
| Fabriquant | Firma P. Goedewaagen & Zoon |
| Trade number | 275 |
| Trade name | lakpunt grootkop kromkop |
| Mark | ES gekroond (reliëf, spoor) |
Statut juridique
| Date | 1988 |
| Ancienne appartenance | Nieuw-Buinen, Siebe Kamer |
| Nieuw-Buinen, Royal Goedewaagen BV, fabrieksinventaris, 1982-1988 | |
| Gouda, Koninklijke Goedewaagen, 1919-1982 | |
| Gouda, firma P. Goedewaagen & Zoon, <1900-1919 |
Commentaire
| De vijf sluitpennen in de linker vormhelft verwijderd om de vorm als prentvorm te gebruiken. Linker vormhelft 1702 gram, rechter vormhelft 1685 gram. |
Literature
| Don Duco, Vervaardiging en onderhoud van de persvorm. Leyden, 1989. afb 25. Dit exemplaar. |
| Don Duco, Via glazed tips en bouts lacqués naar de 275. Amsterdam, 2022. afb 17. Dit exemplaar. |
Exposition
| Gouda, Stedelijk Museum De Moriaan en Leiden, Pijpenkabinet, dubbeltentoonstelling "De vorm van de pijp", 14 oktober 1989 - 26 november 1989. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email







