Collectienummer:
| APM 8.868 |
Deelcollectie:
| kleipijpen |
Titel:
| tabakspijp |
Trefwoord:
| soldaat zittend op kakdoos, steel is po |
Beschrijving:
| Tabakspijp van klei met figurale ketel, zonder hiel en oplopende bolronde manchet. Ketel kubus waarop met de benen gespreid een zittende soldaat in uniform met pet en rugzak, de armen over elkaar, een sigaar vasthoudend. Kubus wit geglazuurd, uniform rood en blauw, pet zwart. Ketel rechts in reliëf "GAMBIER", links "A PARIS". |
Datum:
| Periode | 1900 - 1905 |
Maten:
| Kop | Hoogte | 9,1 cm |
| Breedte | 3,9 cm | |
| Steel | Lengte | 2 cm |
| Gewicht | 113 gram |
Kenmerken
| Pijptype | manchetpijp |
| Pijpmodel | figuraal |
| Materiaal | pijpaarde (ceramiek) |
| Techniek | gekast |
| Kleur | wit |
| Afwerking | email, zes kleuren |
| Gebruikssporen | gerookt |
Productie
| Continent | Europa |
| Regio internationaal | West-Europa |
| Land | Frankrijk |
| Regio nationaal | Ardennen |
| Plaats | Givet |
| Maker | Gambier |
| Modelnummer | 1499 |
| Handelsnaam | Bahut de Saint-Cyr |
| Merkteken | JG (stempel, manchet onderzijde) "GAMBIER" (reliëf, ketel rechts) "A PARIS" (reliëf, ketel links) |
Aanwinst
| Jaar | 1985 |
| Provenance | Brussel, collectie Josse Vandersteen, 1979-1985 |
| België, collectie Jacques Caro, <1970-1979 |
Commentaar
| Vermoedelijk opnieuw op de markt gebracht ter gelegenheid van het eeuwfeest van deze militaire opleidingin 1902. Diederik Swarte, 'Amsterdam Pijpenkabinet to open its doors', Pipe, Vol 6 - II, 1997, p 10. Dit exemplaar. |
Literatuur
| Don Duco, Benedict Goes, De Franse figuurpijp in de negentiende eeuw. Amsterdam, 2010. afb 193. Dit exemplaar. |
Expositie
| Leiden, Pijpenkabinet, permanente presentatie, vitrine 19de eeuw, september 1985 - 31 december 1993. |
| Wenen, Österreichisches Tabakmuseum, tentoonstelling "Die 2000 Jährige Geschichte der Tonpfeifen", 23 juni 1994 - 10 september 1994. |
| Amsterdam, Pijpenkabinet, permanente presentatie, achterkamer, vitrine Frankrijk, v.a. 1999. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email








