Museum number:
| APM 5.261 |
Subcollection:
| tools |
Title:
| polishing tool |
Keyword:
| agate stone, bone handle |
Description:
Polishing stone (glaassteen) or agate stone for stroke burnishing clay tobacco pipes, twisted bone handle with constricted rings and layered, tapered agate stone with wear spots. |
Date:
| Period | 1780 - 1840 |
Dimensions:
| General | Length | 5.98 in (15.2 cm) |
| Diameter | 1.3 in (3.3 cm) |
Characteristics
| Material | agate (stone) |
| Technique | cut |
| Colour | transparent |
| Other materials | animal bone (animal material) |
| Oher techniques | turned (on a lathe) |
| Other colours | brown |
| Traces of use | slijtage |
Production
| Continent | Europe |
| Region international | Western Europe |
| Country | The Netherlands |
| Region national | South Holland |
| Town | Gouda |
Acquisition
| Year | 1975 |
| Provenance | Gouda, Arie de Jong |
| Gouda, via familie Van den Broek, c. 1950 |
Literature
| D.H. Duco (Don Duco), De techniek van het pijpmakersbedrijf te Gouda. OxfordBAR International Series, TACTP Vol. IV, /92, 1980. p 169, foto 24. Dit exemplaar. |
| Don Duco, Topstukken uit het Pijpenkabinet. Amsterdam, 2010. Hoofdstuk: De agaatsteen als kwaliteitssymbool. Dit exemplaar. |
| Don Duco, Hoogtepunten uit het Amsterdam Pipe Museum. Amsterdam, 2020. Hoofdstuk: De agaatsteen als kwaliteitssymbool. Dit exemplaar. |
| Sarah de Barros Viana Hissa, O Petyn no Cachimbo branco: arqueologica e fumo nos séculos XVII ao XIX. Rio de Janeiro, 2018. p 89, fig 22. Dit exemplaar. |
| Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2025. hfst 2, p 54, afb 7. Dit exemplaar. |
Exhibition
| Leiden, Pijpenkabinet, permanente presentatie, vitrine gereedschap, 29 september 1982 - 31 december 1993. |
| Wenen, Österreichisches Tabakmuseum, tentoonstelling "Die 2000 Jährige Geschichte der Tonpfeifen", 23 juni 1994 - 10 september 1994. |
| Amsterdam, Pijpenkabinet, permanente presentatie, achterkamer, vitrine bodemvondsten, v.a. 2001. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email




