Museum number:
| APM 1.099a |
Subcollection:
| excavated pipes |
Title:
| tobacco pipe |
Keyword:
| export shape |
Description:
| Tabakspijp van klei met iets buikige trechtervormige ketel met verlengde bovenzijde, hiel en rechte steel. Filtradering. Ketel geglaasd. |
Date:
| Period | 1725 - 1740 |
Dimensions:
| Bowl | Height | 1.81 in (4.6 cm) |
| Width | 0.83 in (2.1 cm) | |
| Stem | Length | 1.57 in (4 cm) |
Characteristics
| Pipe type | stem pipe |
| Pipe shape | funnel shape |
| Material | pipe clay (ceramic) |
| Technique | press moulded |
| Colour | white |
| Finish | geglaasd |
| Traces of use | gerookt |
Production
| Continent | Europe |
| Region international | Western Europe |
| Country | The Netherlands |
| Region national | South Holland |
| Town | Gouda |
| Maker | Frans Verzijl |
| Mark | L gekroond (stempel, ketel steelzijde) |
Acquisition
| Year | 1971 |
| Provenance | Amsterdam, Edwin van Drecht |
| Excavation site | Amsterdam, Ringdijk oost, stortlaag, 1971 |
Comments
| Ketelinhoud 6 ml. |
Literature
| D.H. Duco (Don Duco), De Nederlandse kleipijp, handboek voor dateren en determineren. Leiden, 1987. p 46, afb 106. Dit exemplaar. |
| Don Duco, The Crowned L: The History of a famous Gouda Pipemaker's Mark. BristolClay Pipe Research, /1, 1988. p 80, afb 13. Dit exemplaar. |
| Don Duco, Het determineren van pijpvondsten verspreid over Europa, een richtlijn . Amsterdam, 1999. afb 26. Dit exemplaar. |
| Don Duco, The dating of pipes across Europe; A preliminary guideline. Liestal, 1999. p 17, afb 4.4. Dit exemplaar. |
| Arne Åkerhagen, Den svenska kritpipan - pipor, tillverkare och fynd. Stockholm, 2012. p 22, afb 4.4. Dit exemplaar. |
| Don Duco, Wat de ketelinhoud ons kan leren. Amsterdam, 2015. afb 15. Dit exemplaar. |
| Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2025. hfst 3, p 121, afb 284. Dit exemplaar. |
Exhibition
| Gouda, Stedelijk Museum De Moriaan, permanente presentatie, 19 februari 1988 - 28 februari 1992. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email



