Collectienummer:
| APM 5.770 |
Deelcollectie:
| ceramische pijpen |
Titel:
| tabakspijp |
Trefwoord:
| "GOEDEWAAGEN'S PIJPEN GOUDA", gekruiste pijpen |
Beschrijving:
| Tabakspijp van gietklei met billiard ketel, zonder hiel en korte oplopende insteeksteel. Ketel voorzijde in kleur handgeschilderd gekroond wapenschild van Gouda, twee gesteelde kleipijpen en opschrift "GOEDEWAAGEN'S PIJPEN GOUDA". Oorspronkelijke montage met metalen busje met ingeslagen "GOEDEWAAGEN" met borgketting en gebogen rood kunststof roer. |
Datum:
| Periode | 1912 - 1918 |
Maten:
| Kop | Hoogte | 4,4 cm |
| Breedte | 3,6 cm | |
| Steel | Lengte | 5 cm |
Kenmerken
| Pijptype | insteekpijp |
| Pijpmodel | billiard |
| Materiaal | gietklei (ceramiek) |
| Techniek | gegoten ceramiek |
| Kleur | wit |
| Overige materialen | nikkel (metaal), kunststof |
| Afwerking | fritglazuur, transparant, vijf kleuren |
| Gebruikssporen | ongerookt |
Productie
| Continent | Europa |
| Regio internationaal | West-Europa |
| Land | Nederland |
| Regio nationaal | Zuid-Holland |
| Plaats | Gouda |
| Maker | Firma P. Goedewaagen & Zoon |
| Modelnummer | 683 |
| Handelsnaam | gebogen bolkop doorrooker |
| Merkteken | "GOEDEWAAGEN'S PIJPEN GOUDA" (geschilderd, ketel) "GOEDEWAAGEN" (ingeslagen, busje) |
Aanwinst
| Jaar | 1976 |
| Provenance | 's-Hertogenbosch, collectie J. Mommersteeg, 1974-1976 |
| Amsterdam, collectie Niels Augustin, 1965-1974 | |
| Gouda, particulier bezit, 1963-1965 | |
| Gouda, Koninklijke Goedewaagen, fabriekscollectie, <1920-1963 |
Literatuur
| D.H. Duco (Don Duco), Koninklijke Goedewaagen; Een veelzijdig ceramisch bedrijf, 1779-1982. Leiden, 1999. p 163, afb IV. Dit exemplaar. |
Expositie
| Leiden, Pijpenkabinet, permanente presentatie, vitrine 19de eeuw, 29 september 1982 - 31 december 1993. |
| Wenen, Österreichisches Tabakmuseum, tentoonstelling "Die 2000 Jährige Geschichte der Tonpfeifen", 23 juni 1994 - 10 september 1994. |
| Amsterdam, Pijpenkabinet, permanente presentatie, zaal, vitrine 3, v.a. 2001. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email






