Collectienummer:
| APM 21.984 |
Deelcollectie:
| porseleinen pijpen |
Titel:
| tabakspijp |
Trefwoord:
| borstbeeld man met colbert, studentenportret |
Beschrijving:
| Tabakspijp van porselein met stummel ketel, knophiel en rechte insteeksteel met vier insnoeringen. Ketel voorzijde handgeschilderd in Camaïeu ofwel in monochrome bruintinten het naar links gekeerde borstbeeld van een man met haar in een scheiding, gekleed in een colbertjasje met gestrikte das. Ketel keerzijde in zwart "P. NENNING SEINEM A. PAULY. 1844". Hiel intaglio formaatcijfer "9". Steel onderzijde intaglio merk "PFS" met streep, met onderglazuur blauw ingevuld. Oorspronkelijk witmetalen klepdeksel met kogelvormige sluiting. Ketel inwendig rond verzamelaarsetiket met "SAMMLUNG DR. H. BERG" en centraal met pen nummer "349". |
Datum:
| Jaar | 1844 |
Maten:
| Algemeen | Hoogte | 11,9 cm |
| Kop | Hoogte | 11,5 cm |
| Breedte | 3,8 cm | |
| Steel | Lengte | 3,5 cm |
Kenmerken
| Pijptype | insteekpijp |
| Pijpmodel | Berliner stummel |
| Materiaal | porselein (ceramiek) |
| Techniek | gedraaid (pottenbakkersschijf), gegoten ceramiek |
| Kleur | wit |
| Overige materialen | nikkel (metaal) |
| Afwerking | glazuur, grijstinten |
| Gebruikssporen | gerookt |
Productie
| Continent | Europa |
| Regio internationaal | West-Europa |
| Land | Duitsland |
| Regio nationaal | Beieren |
| Plaats | Schney |
| Maker | Porzellan Faktur Schney |
| Merkteken | + streep "PFS" (intaglio met cobalt, steel onderzijde) |
Aanwinst
| Jaar | 2014 |
| Provenance | Ingelheim, collectie Hartmut Berg, 1998-2013, coll. nr 349 |
| Bodensee, Lindau, Auktionshaus Zeller, december 1998, prijs DM. 1.000,- (Dfl. 1.100,-) |
Commentaar
| Afgebeeld is studemt P. Nenning die deze pijp aan A. Pauly ten geschenke gaf. |
Literatuur
| Hartmut Berg, Herrn Biedermeiers Rauchvergnügen 23. Oktober 2010. Heidelberg, 2010. p 130, lot 315. Dit exemplaar. |
Expositie
| Amsterdam, Amsterdam Pipe Museum, permanente presentatie, voorkamer, stummelvitrine, v.a. 2017. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email









